Dupuytren contractuur

 

Is een conditie waarbij de fascia (bindweefsel ) in de handpalm verhard. De eerste tekens van Dupuytren is dat er kleine pijnloze knobbeltjes in de handpalm verschijnen, meestal bij de ring – en of middelvinger.met een knobbel in de handpalm die kunnen evolueren tot harde koorden. In ver gevorderd stadium eventueel tot een samentrekking van het weefsel. Over de oorzaak is nog niets bekend, wel dat het familiair is en dat het vaker bij mannen voorkomt. Een effectieve behandel methode is er nog niet.

Om een goed bruikbare hand te houden is operatief ingrijpen een mogelijkheid. U moet zich hierbij echter wel realiseren dat de (plastisch) chirurg alleen maar de ziekteverschijnselen kan weghalen, maar niet de ziekte zelf. De kans dat de vingers na de operatie op een gegeven moment toch weer krom gaan staan, blijft dus altijd aanwezig.  Bij Aponeurotomy, een korte behandeling waarbij met een dunne hypodermische naald de koord wordt gescheiden, is het resultaat ook  tijdelijk.

De ziekte van Dupuytren bekeken vanuit de Chinese geneeskunde:Voor alle duidelijkheid, wil ik u eerst uitleggen dat Chinese manier van diagnosticeren  anders is dan westerse. De moderne Westerse geneeskunde maakt vaak een diagnose van een bepaalde ziekte of van een bepaald ziektebeeld. De Chinese geneeskunde daarentegen maakt een diagnose van een bepaalde patiënt.  Zo kan het voorkomen dat dezelfde ziektebeelden een andere oorsprong hebben. Daarbij heeft de Chinese geneeskunde een andere terminologie. Als er bepaalde organen genoemd worden bijvoorbeeld Lever, bedoelen wij zeker niet de lever als orgaan op zich, maar het energetisch systeem dat vanuit de Chinese klassieken met dit orgaan verbonden is. Verder moet er gezegd worden dat in de Chinese geneeskunde preventie belangrijk is. Het is daaarom aan te raden om bij de eerste verschijnselen meteen met behandelingen te beginnen.

De smeervloeistof in de pees (synovia) behoort in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) tot de lichaamsvloeistoffen, Jin and Ye. Jin zijn de waterige vloeistoffen die de huid en spieren bevochtigen, Ye is dik, troebel en stroperig die de hersenen, ruggenmerg,  openingen en gewrichtsopeningen smeert. Voedsel en drank wordt door de Milt energie (milt Qi) getransformeerd in Jin Ye en van daar uit naar de Nieren en Longen gestuurd.  Bij een acupunctuurbehandeling word dit aspect altijd meegenomen in de punten keuze.

De erfelijkheidsfactor die bij Dupuytren ook aanwezig is, is in belangrijke mate verbonden met de nier energie. De lever voedt de pezen en het bindweefsel en zorgt voor de  vrije stroom van Qi. Wanneer deze functie faalt ontstaan er stagnaties. De knobbels in de handpalm kan men zien als een vorm van stagnatie.

Alcoholisme word vaak genoemd als een van de factoren die de ziekte van Dupuytren in de hand werkt. Vanuit de TCG visie kunnen wij dat ook verklaren. Alcohol valt de lever aan en verstoort op termijn ook de leverfunctie in “ de vrije stroom van Qi”. Gezien het feit dat de hart – en pericardium meridiaan door de handpalm lopen, zouden we ook rekening moeten houden met eventueel hart Qi problemen.

 

Acupunctuurbehandeling gecombineerd met LaserNeedle bij Dupuytren.

De hand van mijn patient zag er zoals de foto uit toen wij met een intensieve behandeling begonnen.  Zij stond toen op de nominatie om geopereerd te worden. Al vrij snel merkten wij beiden dat de verharde pees zachter werd en zich begon te ontspannen.Op de foto’s hieronder ziet u de behandeling en het uiteindelijke resultaat.
Met supra dunne steriele naaldjes prik ik onder de pees aan het uit- en beginzijde van de harde streng.  Omdat de hart- en Pericardium meridiaan over de handpalm lopen prik ik ook een aantal punten op die Meridiaan.
In het midden plaats ik 2 laserNaalden om zo een constante stimulus te krijgen gedurende de behandeling en het acupunctuureffect te versterken.
Wat doet een LaserNeedle behandeling:Via optische vezels zend het infrarode laserstralen uit.Volgens de laatste studies worden de volgende biologische processen gestimuleerd op cellulair niveau:

  • verhoogde ATP synthese
  • Verhoogde DNA synthese
  • Verhoogde productie van zuurstof
  • Verhoogde doorbloeding en bloedvoorziening
  • Verminderde prostaglandine gehalte
  • Verhoging van het immuunsysteem
Na intensieve behandelingen van 6 maanden, ziet de hand er nu zo uit. De vinger is weer in de normale positie terug. Operatie is niet meer nodig.  De huid moet zich nog wel herstellen. Doordat de dikke harde strengen nu zacht zijn lijkt er ruimte te zijn gekomen in het huidweefsel. Ook dat proberen wij met LaserNeedle Acupunctuur te verbeteren.

 

Yin

Yang

Qi

Blood

Jing

Yinyeh