Ashi-point, Triggerpoints, Motorpoints, Dry-Needling

De meeste van u hebben wel eens van een of twee van deze namen gehoord. Maar weet u ook de verschillen, van naam en behandeling?
Voor degene die dit niet weten probeer ik in het kort de verschillen uit te leggen.

Ashi points zijn pijnlijke drukpunten of knopen op spieren die naast de pijn ook bewegingsbeperking kunnen opleveren. bv het kan zich ontwikkelen in een Frozen Shoulder, Fibromyalgie, Artrose.
In de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCG) wordt dit sinds duizenden jaren behandeld met Acupunctuur, Tuina (TCG medische massage), Cupping of Moxibustion (moxa) en zelfs kruiden die de behandeling ondersteunen.
Volgens de TCG filosofie zijn de voelbare en of zichtbare klachten de takken van een boom en ligt de oorzaak in de stam. Een opgeleide Acupuncturist zal altijd eerst kijken wat de oorzaak kan zijn. Dat doen wij niet alleen met een anamnese maar wij kijken ook waar zit het probleem en welke Meridianen zijn hier mee gemoeid? Is het een koude of warme soort (denk bij “warme” condities aan ontstekingen). Is het een stagnatie van Qi (energie stroom) of Xue (bloed) of misschien wel Damp (vloeistoffen die niet of slecht worden getransformeerd). Met andere woorden de oorzaak van het ontstaan van een Ashi punt kan verschillende karakters hebben waardoor ze ook anders behandeld worden. Daarvoor hebben wij ook distale punten (punten ver van de klacht af) bij nodig. Deze zijn altijd gelegen op de betrokken meridianen.

Triggerpoints zijn pijnlijke knopen en spanning of verkrampingen in de spier(en). Precies hetzelfde als een Ashi punt.
De overeenkomsten van de Dry Needling en Acupunctuur in de behandeling van Ashi / Triggerpoints is dat beide gebruik maken van steriele droge ( komt geen vloeistof door zoals een injectienaald) flexibele of massieve naaldjes.

Dry-Needling is een moderne westerse versie van de eeuwenoude
Chinese acupunctuur. Bij Dry Needling brengt de therapeut een naald op het pijnlijke punt ( Triggerpoint) en gedurende een korte tijd wordt het gemanipuleerd tot er een soort “ twitch” (samentrekking van de spier) waardoor de spier zich zou moeten ontspannen. De behandeling volgens de eeuwenoude TCG filosofie heb ik hierboven beschreven.

Sinds een aantal jaar zijn er Dry Needling cursussen voor Fysiotherapeuten. Zij moeten zich eerst bekwamen in de naaldtechnieken voordat zij Dry Needling veilig kunnen en mogen uitvoeren.
Gepassioneerde acupuncturisten zijn het hier niet mee eens, omdat er acupunctuurnaalden worden gebruikt uitgevoerd door niet-acupuncturisten en benoemen het een Westerse Geneeskundige innovatie.
De term “triggerpoint” werd bedacht in 1942 door Dr. Janet Travell.

Motor Point Acupuncture: Het verschil van Motor Point Acupuncture en de vorige technieken die ik hierboven al beschreven heb, is dat wij nu naalden zetten op speciale punten op een spier om een beweging te krijgen.
Het gaat niet altijd alleen om pijn maar om weer kracht in bepaalde spieren terug te krijgen. Alvorens wij beginnen doen wij eerst spiertesten om vast te stellen welk spier er zwak is. Pas dan steken wij een naald op de desbetreffende motorpoint.
Wij gebruiken hierbij de Pointer Plus. Een hand-apparaat waarmee we een lichte stroomfrequentie op de naald zetten. Zonder dat de persoon het zelf wil zien we de spier bewegen. Als het goed gedaan wordt en de naald precies op het motorpoint zit is het absoluut pijnloos. Ik heb het zelf bij seminars ervaren als een zeer prettig gevoel.

Yin

Yang

Qi

Blood

Jing

Yinyeh